Kies een studie om bij jezelf te beginnen. Ontdek wat je boeit, waar je goed in bent en wat je uitdaagt. Praat met mensen en verzamel informatie over jezelf en mogelijkheden. Je kunt examen doen, maar zeker ook de (online) open dag bezoeken. Waar ben je goed in en wat vind je leuk? Denk na over de schoolvakken die je leuk vindt of wat je in je vrije tijd doet, en ga dan op zoek naar bijpassende studies. Als je bijvoorbeeld van gezelligheid houdt, kan leren met veel sociale contacten iets voor jou zijn.
Een geschikte opleiding voor jou
Heb je een hekel aan huiswerk omdat je niet de hele dag op boeken wilt zitten? Zoek dan cursussen die veel praktisch zijn. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de cursussen en opleidingen die je leuk vindt. Zoek ook naar alternatieven. Vaak krijg je onderzoek dat je meer aanspreekt dan het onderzoek waar je in eerste instantie aan dacht. Misschien denk je dat je graag een medische secretaresse opleiding wilt doen maar kom je door goed te onderzoeken erachter dat verpleger misschien nog wel meer bij je past.
De volgende stap is om je interesses te combineren met je talenten; waar ben je goed in? Als je goed bent in het oplossen van wiskundige problemen, kun je informatica studeren. Op deze manier kun je zoeken naar studies in alle vakken die je leuk vindt. Er zijn verschillende afdelingen, zoals zorg, techniek, horeca en recht. Om erachter te komen welke afdeling bij jou past, kun je kijken bij interessante schoolvakken. Ben je geïnteresseerd in wiskunde en natuurkunde? Kijk dan bij technische opleidingen. Hou je van biologie? Kijk dan naar gezondheid en zorg. Je kunt je proberen voor te stellen hoe je in de toekomst op deze afdeling gaat werken. Zie jij jezelf dit werk elke dag doen? Wil je bijvoorbeeld niet teveel verantwoordelijkheid nemen? Dan is een sector zoals medicijnen of management misschien niet geschikt voor jou.
Studiekeuzebegeleiding
Kom je er zelf niet uit, dan is een studiekeuzebegeleider een goede oplossing. Een studiekeuzebegeleider helpt je bij het maken van de juiste studiekeuze. Een studiekeuzebegeleider is een ontzettend handig hulpmiddel: Het kan enorm helpen om een goede visie te ontwikkelen voor de toekomst. Alles kan veel sneller gaan door de studiekeuzegesprekken. De studiekeuze adviezen draaien vooral om het afleggen van het testjes. Deze tests duren 1 tot enkele uren. Deze tests worden meestal gekocht bij gespecialiseerde bureaus die deze ontwikkelen. De kwaliteit van de tests is meestal hoog en veel beter dan veel gratis tests die je op internet vindt. Bij deze vorm van begeleiding besteedt de adviseur ook veel aandacht aan de interpretatie van de resultaten. Meestal is er een verband tussen de resultaten en wat er in het toelatingsgesprek wordt besproken.
Na analyse van de test ontvang je een onderzoeks selectierapport om mee naar huis te nemen. Uiteraard bevat dit rapport alle testresultaten. Dit omvat meestal een (uitgebreide) analyse door de adviseur en geeft duidelijke aanbevelingen (welke studie/type studie) het beste voor jou is. Mocht je begeleiding nou zo goed bevallen, zie je jezelf later misschien zelf wel werken als een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen!