Selecteer een pagina

Een stage zoeken kan een lastig proces zijn. De keuze is vaak enorm uitgebreid en je bent je maar al te bewust van het belang van een goede stageplek. Je zit er tenslotte voor een langere tijd aan vast en het wordt vaak gezien als de leerzaamste periode van je studieloopbaan. Genoeg reden om wat tips te raadplegen die je helpen de beste stage voor jou uit te zoeken. We zetten ze op een rijtje. 

Begin al snel met zoeken 

Laat je zelf niet beperken in de keuze omdat veel stageplekken al vergeven zij. Het is echt belangrijk dat je tijdig begint met zoeken. Zelfs als je nog niet zeker weet of je de stagedrempel wel haalt. Je kunt in een sollicitatiegesprek gerust laten weten dat je nog bezig bent met het behalen van de drempel, zodat het bedrijf hier ook rekening mee kan houden. 

Daarnaast is het handig om te weten dat bedrijven gemiddeld genomen zo’n drie maanden voor de startdatum beginnen met zoeken naar een stagiair. Als je op dat moment nog niet bezig bent met zoeken, dan wordt de keuze logischerwijs ook beperkt. 

 Maak gebruik van de kennis van school 

 In de meeste gevallen gaat je opleiding al heel wat jaren mee. Je bent dus ook niet de eerste die er een stage moet gaan lopen. Vraag eens rond op de opleiding over succesvolle en leerzame stages. Wie weet kan een oud-student je wel enthousiasmeren over een bijzonder bedrijf, of misschien weten de stage coördinatoren je te matchen met een bedrijf wat goed bij je past.  

Maak gebruik van je netwerk 

Een van de bekendste netwerktools is LinkedIn. Laat dat nou net hét netwerk zijn wat je kan inzetten voor je zoektocht. Zorg voor een up-to-date profiel en laat mensen weten dat je op zoek bent naar een stage. Maak connecties met belangrijke mensen en bedrijven uit jouw vakgebied en zorg dat je actief bent. Maar ook je fysieke netwerk kan van belang zijn. Wanneer je jezelf op beurzen, lezingen en events begeeft, maak dan eens een praatje met mensen en laat ook dan weten dat jouw stageperiode eraan zit te komen. Je aanwezigheid op vakspecifieke evenementen getuigd al van motivatie en misschien ontstaat er al meteen een klik en sleep je hier al je felbegeerde stage binnen.  

Houd vacatures in de gaten

Veel bedrijven zetten stage vacatures uit op allerlei websites en sociale platforms. Zorg dat je hier scherp op bent en schrijf een goede verzorgde brief. Het voordeel van het reageren op een vacature is dat je ook echt zeker weet dat het bedrijf op zoek is naar mensen. Je maakt dus een grotere kans dan met een open sollicitatie.