Selecteer een pagina

Denk jij ook wel eens na over je pensioen? Wat je dan precies allemaal qua hobby’s doet, op misschien wel allerlei kleinkinderen past en hoeveel geld je verder te besteden hebt? Dat snappen wij heel goed. Het is niet gek om te visualiseren hoe je leven er uit ziet nadat je bent gestopt met werken. Op deze manier kom je misschien achter wat je allemaal nog moet doen om financiële zekerheid te hebben op je oude dag. Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering, maar helaas is dit geen vetpot om goed te kunnen komen aangezien deze vele malen lager ligt dan het gemiddeld inkomen in Nederland. Gelukkig zijn er een aantal manieren die bijdragen om je pensioen aan te vullen om zo zorgeloos te kunnen genieten van je vrije tijd. 

Lijfrenteverzekering 

Een van de manieren om extra geld voor je pensioen op te bouwen is door en lijfrenteverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat je een maandelijks bedrag afspreekt die van je rekening wordt afgeschreven en op een aparte rekening wordt gestort voor een gedurende afgesproken periode. Vervolgens wordt dit bedrag ter beschikking gesteld wanneer je met pensioen gaat. Het voordeel hiervan is dat je minder snel in de verleiding komt om aan je geld te komen, omdat er anders een boete in rekening wordt gebracht. Het nadeel hiervan is wel dat wanneer je onverwachtse uitgaven hebt niet bij je geld kunt komen. 

Beleggen  

Naast een lijfrenteverzekering kun je ook beleggen in vastgoed, aandelen, fondsen of crypto eenheden. Beleggen houdt in dat je geld ergens in stopt met het plan dat het in de toekomst rendement oplevert en dus je geld meer waard wordt. Ook hier zitten zowel voor- en nadelen aan verbonden. Ten eerste is het belangrijk om je goed te verdiepen in beleggen en een strategie te bedenken. Dit vergt veel tijd en focus om goede kennis te vergaren van de markt. Daarnaast is het belangrijk om altijd met geld te investeren die je kunt missen. Bij beleggen komen veel risico’s kijken, dus ook de kans dat je jouw inleg verliest. Niemand wil zichzelf in de financiële problemen werken, dus wees verstandig en beleg met spaargeld die je kunt missen. 

Sparen op een spaarrekening 

Tot slot kun je een leuk bedrag extra sparen voor je pensioen door elke maand een bepaald bedrag op een aparte spaarrekening te storten. Het voordeel is dat je makkelijk bij je geld kunt komen als je incidentele uitgaven hebt. Het nadeel is wel dat de waarde van je geld door inflatie wel minder wordt.  

Meer informatie nodig over dit onderwerp? Klik dan op de volgende link https://www.kpra.nl/wat-kost-pensioenadvies en https://www.kpra.nl/wat-kost-hypotheekadvies