Selecteer een pagina

Vind je het belangrijk om voldoening en zingeving uit je werk te halen? Dan is verpleegkunde een goede keuze. Als je al in de gezondheidszorg werkt, kan een hbo-opleiding verpleegkunde opwindende nieuwe carrièremogelijkheden bieden in de verpleegkunde.

Zorg verlenen is je belangrijkste verantwoordelijkheid als verpleegkundige. Je zorgt voor veel verschillende soorten patiënten: van pasgeborenen tot bejaarden, van lichamelijk tot psychisch letsel. Maar je houdt je ook bezig met preventiewerk en als casemanager heb je administratief en organisatorisch werk.

Het eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met het verpleegkundige beroep. Dit is een voorbeeld gebaseerd op de huidige beroepspraktijk. Je doet veel verpleegkundige kennis op en leert verpleegkundige vaardigheden zoals injecties en katheterisatie. U kunt ook de verschillende communicatieve vaardigheden trainen die nodig zijn om met patiënten en hun families te praten. In het tweede jaar bouw je voort op wat je in het eerste jaar hebt geleerd, zoals klinisch redeneren. Ook studeer je een half jaar in binnen- of buitenland. Het derde en vierde jaar vormen de afstudeerfase, gewijd aan praktijkleren, keuzeonderwijs en onderzoek.

Als verpleegkundige werk je met mensen die ziek of gezond zijn. Verpleging en begeleiding staan ​​centraal bij patiënten, preventie bij gezonde mensen. Als HBO-verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het gehele verpleegproces. Je doorloopt de stappen in het verpleegproces op basis van wetenschappelijk bewijs. Ook wordt het steeds belangrijker om zorgvragers diep te betrekken bij hun revalidatie. Om dit onderzoek uit te voeren en vervolgens verpleegster te worden, moet je daarom goed zijn in communicatie en analyse.

De jaren daarop

In het tweede jaar loop je een half jaar stage in een medische instelling. Je oefent vier dagen per week en komt één dag per week naar school. Het studieplan regelt je stage. Dit kan bijvoorbeeld thuiszorg, revalidatiecentrum, verpleeghuis of ziekenhuis zijn. Op de thuiskomst dag ondersteunt de docent je bij het maken van het huiswerk tijdens de stage. Het komende half jaar ontwikkel je je theoretische kennis en vaardigheden verder. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer ouderen met chronische ziekten en/of beperkingen en kwetsbaarheid.

In het derde jaar oefen je drie dagen per week en ga je twee dagen per week naar school. Je krijgt in vergelijking met voorgaande jaren te maken met complexere vraagstukken en verwacht meer zelfstandigheid tijdens je stage.

Als je vanaf het derde jaar met de dubbele variant begint, werk je drie dagen per week in een verpleeghuis en krijg je twee dagen onderwijs.

Na de opleiding

Veel afgestudeerde verpleegkundigen beginnen met functies in medische instellingen (verpleeghuizen, ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, enz.). Anderen kiezen ervoor om zich te specialiseren door middel van een graduaat. Bij HBO Verpleegkunde heb je volop mogelijkheden, zoals een opleiding tot ambulanceverpleegkundige, intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige of ouderenverpleegkundige (specialisatie ouderenzorg). Via de HBO-master kun je een opleiding volgen tot nurse practitioner of physician assistant. U kunt dan de taken van verpleegkundige-dokter overnemen. Afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen kun je je natuurlijk ook specialiseren in je toekomstige loopbaan.

Als je manager wilt worden of een functie waar je meer managementtaken hebt, zijn er twee opties. Enerzijds de “langzame route”: je volgt trainingen of deeltijdopleidingen terwijl je aan het werk bent. Bijvoorbeeld een management opleiding verpleegkunde of een HBO managementopleiding in de zorg, maar de ingangseis voor deze opleiding is dat je meerdere jaren ervaring hebt opgedaan. Bij zo’n traject kun je na verloop van tijd intern solliciteren op managementfuncties, zoals hoofdverpleegkundige, praktijkopleider of coördinator.