Selecteer een pagina

Je gaat binnenkort op theorie examen voor je auto. Je theorie examen voor de auto doe je altijd bij het CBR. Dit kan het CBR in Nijmegen zijn, maar dit kan ook een CBR ergens anders in Nederland zijn. Je hoopt dat je bij het CBR in Nijmegen je theorie examen gaat halen, dan ben je van het leren af. Je hebt goed geoefend of je bent op dit moment nog druk bezig met studeren. Je bent vast niet de enige. Jaarlijks worden er 640.000 examens afgenomen. De examens zijn pittig, maar zeker niet onmogelijk. Ben je benieuwd wat je moet doen om te slagen? Lees dan deze blog.

Moeilijk

Sommige mensen ervaren het theorie examen als moeilijk. Om het examen te halen moet je echt wel goed leren, dus steek er even wat moeite in. Er zijn over het algemeen meestal twee redenen waarom het examen als moeilijk wordt ervaren. De eerste is dat er streng wordt gecontroleerd. Je hebt niet genoeg aan een 5,5 als cijfer waar je iets meer dan de helft goed hebt. Om dit examen te halen moet je bij het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht minimaal 35 van de 40 vragen goed hebben. Je mag hier dus maar vijf fouten maken op 40 vragen. Dat is erg weinig. De tweede is dat de toetsing is anders dan op school. Je moet de kennis combineren met inzicht in een situatie en je moet de vraag binnen een aantal seconde beantwoorden. Secondes voorbij? Dan heb je deze vraag automatisch fout. Voor veel mensen is dit een groot struikelblok. Wees hierop voorbereidt en oefen op tijd met een oefenexamen.

Leren

De beste manier om te leren, die is er niet. Voor iedereen werkt iets anders goed. Het is wel heel belangrijk dat je alle theorie goed kent. Je kunt tegenwoordig leren aan de hand van een boek, maar je kunt ook leren aan de hand van filmpjes en zelfs oefenexamens die worden aangeboden in pakketten. De theorie moet je dus echt goed beheersen. Een tip om te leren is wel om verspreid te leren. Leer iedere dag een deel van het boek. Maak hierbij aantekeningen over alles wat je wil onthouden. Door iedere dag te leren en de andere stukken te herhalen snap je uiteindelijk de hele theorie. Denk je dat je alles beheerst? Ga dan oefenexamens doen. Zo kun je wennen aan de tijd die er op de vragen zit en ook kun je wennen aan de vraagstelling. Oefen dit daarna dagelijks, zodat je leert om hier goed mee om te gaan. Heb je alle oefenexamens gedaan? Dan kun je ervoor kiezen om nog andere examens aan te schaffen en die ook te oefenen. Ben je er klaar voor? Ga dan echt op examen. Veel succes!