Selecteer een pagina

Voordat je dit wilt gaan doen of worden, moet je eerst weten wat het inhoud. Logisch. WMO is een afkorting voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wat doet zo iemand dan? De functie houd in dat jij namens de gemeente gaat beoordelen of de persoon waar jij naar kijkt, recht heeft op extra hulp of voorzieningen die zorgen dat hij of zij langer in de eigen woning kan blijven.

Een opleiding of cursus tot

Zoals met de meeste beroepen moet je eerst een opleiding gedaan hebben. Voor deze is er dus ook geen uitzondering. Ook voor deze opleiding moet je eerst een diploma hebben behaald voor MBO of HBO. Het is dan ook van noodzaak dat het een beetje relevant is van jouw beroep. Voorbeelden van relevante opleidingen zijn: fysiotherapie, ergotherapie en toegepaste psychologie op HBO niveau. En kan ook op MBO niveau met bewegingsagoog of sport en bewegingscoördinator. In een opleiding WMO consultant ga je terug de schoolbanken in om te leren over het volgende.

  • De wet- en regelgeving
  • Wat jouw toekomstige beroep inhoud
  • Je plek in de gemeente
  • De doelgroep waar jij je werk op verricht
  • Hoe je de toegangsprocedure moet doen
  • Het ziektebeeld van jouw cliënt

En nog veel meer uiteraard. Maar zo’n volledige studie kan natuurlijk niet op een A4’tje worden uitgelegd. Alhoewel dit de grote punten zijn waar jij op gaat studeren. Zo’n opleiding kan je op het MBO of HBO volgen. De opleidingen zijn er ook te volgen veel verschillende soorten. Je kan het via   e-learning doen of gewoon in een lokaal. De tijdsduur kunnen ook heel erg verschillend zijn. Dan heb je natuurlijk te maken met een cursus of opleiding. Een cursus kan je binnen een dag, week of maand al afgerond hebben. Maar je kan ook de opleidingen volgen die meerdere maanden duren.

Het verdere verschil is hoe diep je in gaat op de stof. Je krijgt meer informatie te horen bij zo’n langdurige opleiding. Je hebt meer tijd en kan zo makkelijker alles on de knie krijgen. En in de cursus hoor je alleen de belangrijke punten en gaat alles in een veel hoger tempo.

Wat de functie inhoud

Het grote beeld heb je al een beetje gekregen over wat je gaat leren en zal doen als jij het uiteindelijk wilt gaan doen als carrière. Jij gaat dus kijken of je iemand kan helpen met het zo lang mogelijk thuis laten wonen door middel van ondersteuningen. In eerste instantie wordt er gekeken of de desbetreffende persoon nog zelf redzaam is. Dus nog eigenlijk geen hulp nodig heeft. Daarna naar familie, vrienden of andere omstandige die mogelijk kunnen assisteren. Als deze beide niet van toepassing zijn is het mogelijk om huishoudelijke hulp te krijgen. Of een traplift en persoonlijk vervoer als immobiliteit ter spraken is.
Niet alleen een handicap is een oorzaak hiervoor. Ook psychische factoren kunnen een rol zijn. Zoals huishoudelijk geweld of een mentale stoornis waardoor het gevaarlijk kan zijn om nog alleen in een woning te verblijven. Als WMO consultant probeer jij een oplossing te vinden. En in de opleiding of cursus zal jij dat leren.