Selecteer een pagina

Een ding is duidelijk: je wilt graag een barista worden. Het probleem is dat je weinig van koffie af weet, maar wel grootse plannen hebt. Op het internet kom je een groot aanbod van barista trainingen tegen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste training te pakken hebt? In dit artikel begeleiden we jou met de keuze voor een geschikt barista cursus. Lees snel verder en doe je voordeel met de tips die wij verschaffen.

Speciality Coffee Association (SCA)

Vele trainingen worden gegeven volgens de richtlijnen van het Speciality Coffee Association (SCA). Het SCA waarborgt de kwaliteit van koffie trainingen en beoordeelt koffiebonen op basis van kwaliteit. Het is mogelijk om SCA gecertificeerde trainingen te volgen. Het voordeel van deze trainingen is dat het diploma wereldwijd erkend wordt. Zo kun je een barista training volgen in Amsterdam, maar als barista in Lissabon aan de slag gaan. Na afloop van iedere training wordt een examen afgelegd. Het examen en de diplomering zijn optioneel.

Bij het trainingsaanbod wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende trainingen, namelijk barista, green coffee, branden en sensory. Deze trainingen worden ook weer op verschillende niveaus gegeven, namelijk foundation, intermediate en professional. Voor de Foundation en intermediate training heb je geen vooropleidingen nodig. Om aan de professional opleiding deel te kunnen nemen moet je eerst een intermediate koffie training positief hebben afgerond.

Verschil training en barista workshop

Er zit ook weer verschil tussen een barista training en een workshop. Een workshop duurt korter (ongeveer 3 uur) en een training neemt een hele dag in beslag. Bij een SCA koffie training kun je een diploma halen die wereldwijd erkend wordt, terwijl dit bij een workshop niet het geval is. Na afloop van een workshop ontvang je vaak wel een soort diploma met je naam erop, maar deze wordt niet wereldwijd erkend.

Barista training online volgen?

Natuurlijk is het ook mogelijk om barista trainingen online te volgen. Het nadeel van deze trainingen is dat je niet achter een espressomachine komt te staan. Je zult dus alles op eigen houtje moeten oefenen, zonder begeleiding. Het fijne aan een training is dat je direct met een leraar kunt oefenen en leert hoe een espressomachine werkt.